Gezonde ‘guilty pleasure': Chocola

Chocola, welke vrouw houdt er niet van. Chocola is ontzettend lekker en de stofjes in cacao geven je een blij, gelukkig gevoel. Helaas zit in chocola veel ongezond verzadigd vet en suiker, een echte dikmaker dus. Pure chocola van 70% cacao is een gezondere keuze, maar het kan nóg gezonder. Je kunt chocola namelijk ook zelf maken met kokosolie en rauwe cacao. Rauwe cacao bevat immens veel antioxidanten en is verkrijgbaar bij biologische winkels.

NODIG (voor 10 chocolaatjes):
- 50 gram kokosolie of cacaoboter (met cacaoboter is het lekkerst!)
– 1 – 1,5 el rauwe cacao
– 1,5 el agavesiroop of 4 druppels stevia
– kleine halve tl vanille-extractof merg van half vanillestokje (optioneel)
– geraspte kokos, gojibessen, gehakte noten, gehakte medjool dadels, etc. (optioneel en naar keuze)
– klein maatbekertje (met schenktuitje)
– chocoladevormpjes

HOE:
Smelt de kokosolie in een pannetje en giet over in een klein maatbekertje. Doe de rauwe cacao erbij en meng met een vork. Voeg de agavesiroop/stevia en vanille-extract toe. Proef even of je het zo lekker vindt en voeg eventueel extra cacao of agavesiroop/stevia toe. Doe eventueel wat kokos, gojibesjes, gehakte noten of net wat je lekker vindt in het vormpje. Ik heb o.a. een bodempje kokos, gojibesjes en gehakte pistachenootjes gebruikt. Giet vervolgens de gesmolten chocola in het vormpje. Let op: als je met agavesiroop werkt moet je goed blijven roeren, anders zakt de siroop naar de bodem en hebben alleen de laatste chocolaatjes agavesiroop. Leg ze in de koelkast en wacht tot de chocola hard is. Haal de chocola uit de vormpjes en voilà, je huisgemaakte chocolaatjes zijn klaar! Bewaar ze op een koele plek, om te voorkomen dat ze smelten. Kokosolie smelt sneller dan cacaoboter.

Tip: Ik heb mijn chocoladevormpjes gekocht bij de Action!

Mijn favoriete combinatie is drooggeroosterde gehakte amandelen en moerbeibesjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>