Gezonde ‘guilty pleasure': Pepernoten / Speculaaskoekjes

Welke Nederlander eet er nou geen pepernoten als de Sint en zijn pieten in ons land zijn? Ik denk het merendeel wel. Helaas zitten de meeste pepernoten die verkrijgbaar zijn in de supermarkt vol met witte bloem (en dus gluten), boter (zuivel en verzadigd vet) en suiker. Vandaar dat ik het internet heb afgestruind naar een gezond recept, die was echter niet makkelijk te vinden. Uiteindelijk heb ik, met een beetje van mezelf en een beetje van het internet, dit recept bedacht. Ik maak het met onder andere palmsuiker, een natuurlijke zoetstof met een lage glycemisch index (houdt je bloedsuikerspiegel stabiel). Palmsuiker is te koop bij o.a. de Tuinen en de meeste toko’s, let er wel op dat je niet de geraffineerde variant koopt.


NODIG:
– 100 gram amandelmeel
– 40 gram palmsuiker
– 3/4 geklutst ei (een heel ei maakt het deeg te nat)
– 12 gram speculaaskruiden
– 1 el gesmolten kokosolie

HOE:
Verwarm de oven voor op 180 C. Meng eerst alle droge ingrediënten (meel, suiker en speculaaskruiden) en voeg daar het ei en de kokosolie aan toe. Kneed met je handen tot een deeg en vorm kleine balletjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar de balletjes op en druk ze een beetje plat, totdat ze de vorm van pepernootjes hebben. Ongeveer 12 min. in de oven en in de oven even laten afkoelen.
In niet-Sinterklaastijden kun je van hetzelfde deeg speculaaskoekjes maken. Rol daarvoor het deeg uit, steek met koekvormpjes uit en leg op bakpapier op de bakplaat. Let op: de koekjes zijn dunner dan pepernoten, ze moeten dus minder lang in de oven, ongeveer 8-10 minuten.
Zowel de koekjes als de pepernoten kun je bewaren in een afgesloten bakje. Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>