Huisgemaakte Amandelmelk

Waarschijnlijk zijn de meeste van jullie net als ik opgegroeid met melk. Niet alleen zuivere melk, maar ook melkproducten als chocolademelk, vruchtenmelk (Optimel, Fristi), etc. Helaas is koemelk niet bepaald gezond. Het zou bijdragen aan verschillende lichamelijke problemen, zoals huidproblemen, voorhoofdholteontsteking, een verstopte neus, het zou mogelijk zelfs kankerverwekkend zijn. Daarbij is koemelk door de meesten moeilijk te verteren en zou het de opname van andere voedingsstoffen bemoeilijken. Al met al genoeg redenen om koemelk niet meer te drinken. Echter kan ik persoonlijk niet zonder melk. Ik hou erg van warme chocolademelk op koude winterdagen en eet regelmatig havermoutpap. Gelukkig kunnen we ook op een andere manier melk maken, die bovendien nog veel lekkerder is (vind ik persoonlijk) ook nog, namelijk notenmelk. Ik maak mijn notenmelk meestal met amandelen, maar je kunt het ook maken met bijvoorbeeld hazelnoten of cashewnoten. Zo maak ik het:

NODIG:
- 100 gram amandelen
– 750 ml (gezuiverd) water
– natuurlijke zoetstof (stevia, agavesiroop of dadels)
– vanille extract (optioneel)

HOE:
Laat de amandelen een aantal uur weken in water en spoel ze schoon. Doe de geweekte amandelen in een blender en doe er 750 ml water bij. Voeg de natuurlijke zoetstof toe en eventueel wat vanille extract. Ik gebruik meestal 2 à 3 medjool dadels of 1 à 2 eetlepels agavesiroop. Zet de blender aan en laat ongeveer 2 minuten draaien. Leg een fijnmazige zeef op een kom of pannetje en giet de amandelmelk erin. Sommige leggen nog een kaasdoek in de zeef, gieten daar het mengsel op en persen vervolgens het vocht eruit. Het voordeel daarvan is dat je geen amandelstukjes meer in je melk hebt, ik vind het persoonlijk wel lekker als er nog wat kleine stukjes inzitten. Als je al alle melk hebt opvangen in de kom, schenk het dan over in een afsluitbare fles en zet de fles in de koelkast. Je kunt de melk ongeveer drie dagen bewaren.

Tip: maak van de amandelpulp koekjes of gooi ze de volgende dag door je smoothie, zonde om het weg te gooien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>