Huisgemaakte Amandelpasta

Amandelpasta is veruit mijn favoriete beleg. Ik eet het bijna dagelijks. Ik smeer het op mijn rijstwafel, op een banaan of gebruik het als topping voor mijn havermoutpap. Amandelpasta is in de (biologische) supermarkt vaak behoorlijk prijzig, vandaar dat ik de mijne altijd zelf maak. Één nadeel: je moet engelengeduld heb, het kan een kwartier duren voordat je keukenmachine de amandelen heeft omgetoverd tot amandelpasta. Gebruik altijd rauwe amandelen en rooster ze zelf met wat kokosolie in de oven of in de pan. Geroosterde amandelen uit de supermarkt zijn vaak geroosterd met zonnebloemolie, wat minder gezond is dan kokosolie. Daarbij wordt vaak te veel zonnebloemolie gebruikt, waardoor je pasta uiteindelijk te dun wordt.

NODIG:
- 200 gram rauwe bruine amandelen
– 1 tl kokosolie
– snuf Himalayazout
– keukenmachine die krachtig genoeg is om harde producten in te malen (check de doos, daar staat het vaak op)

HOE:
Verhit 1 tl kokosolie in de pan. Doe de amandelen in de pan als de olie goed heet is en voeg een snuf Himalayazout toe. Schud de amandelen regelmatig om, anders brand het bruine vliesje aan. De amandelen zijn voldoende geroosterd als ze een volle smaak hebben, proef ze dus even (ik vind ze dan zelf popcornachtig smaken). Laat de amandelen even afkoelen, doe ze in een keukenmachine en zet ‘m aan. En dan komt het, dit kan even duur. Eerst zal het mengsel een meelachtige textuur krijgen, vervolgens papachtig en uiteindelijk, na zo’n 10 minuten, zal het op een pasta gaan lijken. Hak net zo lang totdat het de textuur van pasta heeft. Doe de pasta in een potje en zet ‘m in je voorraadkast. Je kunt de pasta een aantal weken bewaren. Ik weet niet precies hoeveel, omdat de pasta bij mij vaak binnen een paar weken op is…

Tip: doe de pasta in lege glazen jampotjes of augurkpotjes. Vraag eventueel vrienden of familie of ze potjes hebben staan. Zelf heb ik ooit bij De Tuinen pindakaas en amandelpasta gekocht, deze potjes (zie afbeelding) gebruik ik nu voor mijn huisgemaakte notenpasta’s.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>