Indiase zwarte bonencurry

Indiase curryIndiase curry, een gerecht wat lastig na te maken is. Grijpen naar de kant-en-klare pakjes is dan ook zeer verleidelijk. Ik was vroeger fan van de milde curry pasta van Patak. Deze lijkt redelijk ‘rommel-vrij’, maar om de houdbaarheid te waarborgen is een hoop plantaardige olie toegevoegd. Plantaardige olie is een bewerkte olie die een relatief hoog percentage transvet bevat. Die currypasta’s laat ik dus voortaan staan. Omdat ik Indiase curry té lekker vind om niet meer te eten, ben ik zelf maar aan de slag gegaan in de keuken. En eigenlijk is het heel makkelijk om zelf te maken. Het is wel belangrijk om niet te royaal met de specerijen te gooien, want die kunnen de smaak behoorlijk uit balans brengen/verpesten. Voeg liever kleine beetjes toe en proef veel! Al met al heb ik voor mezelf de juiste verhoudingen gevonden, het recept vind je hieronder.

NODIG (2-3 personen):
- blik zwarte bonen van 400 gr (zonder E-nummers/suiker)
– 200 ml kokosmelk
– 2 tomaten, in grove stukken
– halve paprika, in grove stukken
– 150 gram stevige groenten naar keuze (pompoen, courgette, aubergine, wortel, etc.)
– half blikje tomatenpuree
– sap van halve citroen
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, geperst
– halve tl kurkuma
– halve tl komijn
– halve tl vers geraspte gember
– handje verse koriander
– peper/Himalayazout

Bijgerecht:
- 150 gram rijst (indien voor 2 personen: 100 gram)
– gemengde sla

HOE:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de kokosmelk in een hapjespan en voeg alles toe met uitzondering van de verse koriander. Laat alle groenten op laag vuur garen (ongeveer 15 minuten). Breng op smaak met Himalayazout en peper en voeg evt. nog wat komijn of kurkuma toe (persoonlijk hou ik er niet van als de specerijen overheersen). Maak af met de verse koriander en serveer met rijst en gemengde sla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>