Pompoencake met dadelcaramel en chocola

Op vrije dagen vind ik het erg leuk om iets lekkers te bakken. De standaard bakmixen zitten vol geraffineerde producten, zoals bloem en suiker. Door de jaren heen ben ik behoorlijk creatief geworden in het creëren van gezonde baksels. Dit is het eerste recept dat ik zelf heb verzonnen en vooral, is gelukt, want recepten van mij zijn ook heel vaak mislukt. Ik had nog een flespompoen in huis liggen, dus ik heb besloten daarvan iets te maken.

NODIG:
Pompoencake:
– 1 flespompoen / 250 ml pompoenpuree
– 200 gram amandelmeel
– 2 eieren
– 8 gram wijnsteenbakpoeder
– 3 tl vanille extract of merg van 3 vanillestokjes (stokjes zijn het lekkerst en meest natuurlijk)
– 2 el (rauwe) honing of agavesiroop
– 2 tl kaneel
– snuf (Himalaya)zout

Toppings:
5 medjool dadels
– water
– 50 gram rauwe pure chocola (zie RECEPTEN) of 70% pure chocola, gesmolten

HOE:
Verwarm de oven voor op 180 C. Schil de flespompoen, snij in stukjes en kook gaar. Giet de stukjes pompoen af, pureer met een staafmixer tot een gladde massa en gebruik 250 ml pompoenpuree. Meng in een aparte schaal de droge ingrediënten (amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout). Meng de rest van de natte ingrediënten met de pompoen en meng tot slot de droge ingrediënten erdoor. Bedek een middelgrote ovenschaal met bakpapier en giet het beslag erin. Bak in de oven voor ongeveer 45 minuten. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
Hak ondertussen de dadels in stukjes, verhit een bodempje water in een steelpannetje en voeg de dadelstukjes toe. Pureer met een staafmixer als ze zacht zijn. Voeg net zoveel water toe tot het een stroopachtige substantie krijgt.
Smeer de dadelcaramel over de cake en laat afkoelen in de koelkast. Smelt ondertussen de pure chocola in een pannetje en giet over de cake als de dadelcaramel is afgekoeld. Zet de gehele cake terug in de koelkast, zodat de chocola hard wordt.
Om het extra mooi te presenteren: snij de randen eraf, zodat je een strakke cake krijgt.
Smakelijk!

Tip: bij Ekoplaza kun je kant-en-klare pompoenpuree in blik kopen, scheelt tijd en moeite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>