Wereldkeuken: Portugese sesam-kip met pompoen-tomaat-sinaasappelsaus

Oké, ik wil niet arrogant zijn, maar dit is het beste recept wat ik ooit heb bedacht. Echt ontzettend lekker! Ik hou heel erg van gepaneerde kip, maar sinds ik glutenvrij eet wordt dit een lastig verhaal. Daarbij is paneermeel vaak gemaakt van wit brood, wat het sowieso geen gezonde keuze maakt. Daarom bedacht ik me een tijd terug om kip te paneren met sesamzaadjes, hoe en met wat wist ik echter niet. Vandaag besloot ik maar eens de uitdaging aan te gaan en een gerecht te bedenken met kip met sesamkorst. Het frisse van de sinaasappel, hartige van de kaneel en zoete van de pompoen maakt het gruwelijk lekker, al zeg ik het zelf.  Oké, genoeg geprezen, hieronder vind je het recept!

NODIG (2 personen):
Kip met sesamkorst:

- 200 gram kipfilethaasjes (of evt. kipfilet in dunne reepjes)
– 4 el sesamzaadjes
– 1 ei(wit)
– 1 tl kaneel
– 1 tl geraspte sinaasappelschil (let op: niet het wit van de schil mee raspen, dat smaakt bitter)
Saus:
– 300 gram pompoen, geschild en in stukjes
– 2 tomaten, in grove stukken
– 1 blikje tomatenpuree (zonder toegevoegd suiker!)
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, geperst
– 4 el sinaasappelsap
– 1 tl kokosolie
Verder:
– 100 gram volkoren speltpasta/rijstpasta/maispasta (geen tarwe!)
– Himalayazout/4-seizoenspeper
– snuf gedroogde oregano

HOE:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ook (voor de pasta) een pan met water aan de kook. Verhit de kokosolie in de pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg de pompoen, tomaten en tomatenpuree toe. Doe een bodempje water in de pan, breng aan de kook en leg de deksel op de pan. Laat de pompoen en tomaat hierin gaar ‘stomen’.
Maak ondertussen een paneermengsel van de sesamzaadjes, sinaasappelrasp en kaneel. Kluts het ei los op een bord. Strooi wat peper&zout over de kip en dip het in het ei en vervolgens in het sesammengsel. Herhaal dit tot alle kippenhaasjes bedekt zijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kippenhaasjes met sesamkorst hierop. Bak voor ongeveer 10 minuten. Kook in de tussentijd ook de pasta gaar.
Als de pompoen gaar is, pureer het pompoen-tomaatmengsel dan met een staafmixer of stamppotstamper. Voeg het sinaasappelsap toe en breng op smaak met peper & zout. Verwarm in de pan, voeg eventueel nog wat water toe als de saus te dik is of dreigt droog te koken.
Schep de gekookte pasta op een bord, vervolgens de pompoen-tomaat-sinaasappelsaus en tot slot de sesamkip. Besprenkel tot slot met wat oregano. Smakelijk (maar dat zal wel lukken ;)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>