Wereldkeuken: Turkse kip met rode rijst en huisgemaakte tzatziki

Dit is verreweg mijn favoriete gerecht. Ik maak het regelmatig voor vrienden en ook zij zijn er helemaal weg van. De combinatie van de gemarineerde kip en de tzatziki maakt het naar mijn mening lekker en fris. Het is even een werkje, maar het is het zeker waard!

NODIG (2 personen):
– 200 gram biologische/vrije uitloop kip (geen plofkip!), in stukjes
– 100 gram meergranen- of zilvervliesrijst
– 200 ml magere kwark / Griekse yoghurt
– halve komkommer
– blikje tomatenpuree (suikervrije)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– knoflookpoeder
– 1 tl kaneel
– 1 tl oregano (gedroogd)
– 1 el gesmolten kokosolie
– 1 tl dille (gedroogd)
– halve tl milde paprikapoeder
– peper/Himalayazout

HOE:Rijst: Verhit wat kokosolie in een steelpannetje, doe de ui in de pan en fruit glazig. Voeg de rijst en tomatenpuree toe en bak even kort mee, zonder dat het aanbakt. Voeg ongeveer twee delen water toe en laat de rijst inkoken (duurt ongeveer 15 minuten). Proef even of de rijst gaar is als het water is ingekookt, voeg eventueel nog wat water toe.
Tzatziki: Schil de komkommer, verwijder de zaadlijst en rasp met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een vergiet en druk het water er met een lepel uit. Doe de komkommer in een schaaltje en voeg de magere kwark toe. Breng op smaak met peper, zout, dille en knoflookpoeder (naar smaak).
Kip: Maak een marinade van de gesmolten kokosolie, oregano, kaneel, verse knoflook en paprikapoeder en meng de stukjes kip erdoor. Verhit een koekenpan en bak de kipstukjes hierin gaar.

Eet de gemarineerde kip en de rijst met de tzatziki. Voeg groenten naar keuze toe. Ik eet het meestal met gegrilde paprika, gegrilde aubergine of een groene salade.

Echt waar, probeer het! Het is ontzettend lekker!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>